Загальна кількість переглядів сторінки

Шукати в цьому блозі

четвер, 4 червня 2009 р.

Шановні колеги!
Представників жанру української співаної поезії давно дістав факт нестабільності й відсутності постійного конкурсного фестивалю. Цікавість до жанру в суспільстві знижується в тому числі й через відсутність нових імен, голосів, “свіжої крові”. Зник “Оберіг” і “Обереги”, були проблеми в “Срібної підкови”, через що не відбувся минулорічний фінал. Потреба в такому конкурсному фестивалі вже більше ніж нагальна і ми з Олегом Покальчуком, розмовляючи після прямого ефіру з Галиною Бабій, присвяченого першому “Оберегові” й 20-річчю української співаної поезії, дійшли висновку, що потрібен постійно діючий Інтернет-фестиваль.
Тема «незгасимого вогню» жанру є досить актуальною, адже, являючись по своїй суті некомерційним, він періодично виходить на комерційні результати, бо рівень авторів і виконавців росте. До того ж, у скрутні часи для суспільства публіка шукає більш розумної пісні і аудиторія жанру різко розширюється. Тоді його «беруть в оборот» люди далекі від самої його суті і маємо внаслідок просто руїни. Навіть згадка про старі фестивалі викликає потім нарікання структур, які встигають приватизувати їхні бренди, йдуть погрози судової розправи, скандали для власного піару тощо. Цього не можна допустити в майбутньому.
Тому ініціатива в своєму ядрі мусить бути громадською. Ресурс (або об’єднані ресурси), на якому (яких) буде розміщене Інтернет-ядро мусять бути безкоштовними. В Інтернет-журі мусять увійти провідні Інтернет-активні представники жанру, які є авторитетами для початківців.
Що на виході? На виході цього «чорного ящику» (кібернетичний, а не авіаційний термін) мусить бути фахова критика й оцінка конкурсанта, представлення його в засобах масової інформації, активне його просування в «живих фестивалях», допомога в виданні доробку – компакти та книжки-збірки. А в фіналі – гала-концерт. В разі підключення спонсорів можливе матеріальне преміювання, тур по Україні. Але я вважаю, що тема спонсорів у даному випадку досить серйозна й до самого ядра цієї громадської ініціативи людей далеких від жанру допускати не слід з огляду на сумний досвід.
Порядок здійснення громадського проекту Інтернет-Фестиваль Співаної Поезії мусить бути таким:
1. обговорення громадської ініціативи і вибір журі.
2. обговорення обраним журі (воно ж оргкомітет) запропонованих умов конкурсу
3. старт проекту. Надання адреси електронної пошти для присилання матеріалів
4. живе обговорення он-лайн з модеруванням членами журі в блозі або форумі
5. закінчення прийому матеріалів, визначення переможців
6. гала-концерт, нагородження (при наявності умов – мат.заохочення), прес-конференція
7. концерти по Україні (при наявності умов)
Щодо журі. Пропоную його обрати в складі до 10 осіб (достатньо репрезентативний статистично й достатньо стійкий психологічно колектив). Кандидатури:

1. Віктор Морозов
2. Марія Бурмака
3. Олег Покальчук
4. Сергій Шишкін
5. Едуард Драч
6. Микола Підгорний
7. Андрій Кирчів
8. Наталка Криничанка
9. Андрій Саєнко
10. Сергій Пантюк
11. Олександр Смик
12. Олександр Власюк
13. Олександр Веремчук
14. Анатолій Сухий
15. Олег Король
16. Сергій Мороз
17. Ігор Жук
18. Віктор Нестерук
19. Петро Картавий
20. Володимир Смотритель
(список можна доповнювати – далі голосування серед представників жанру, тобто, "колегії виборців", вибір журі в кількості 10-12 осіб ). Орієнтовний старт проекту – вересень. Фініш – грудень. Гала-концерт – січень.
УМОВИ конкурсу:
1. три авторські пісні українською мовою в супроводі акустичного інструменту (інструментів)
2. тексти + фото + творче резюме (початок творчості, фестивалі, якщо є випущені альбоми, або збірки – вказати)
3. до конкурсу допускаються всі охочі з України й поза її меж – одинокі виконавці, дуети, тріо, гурти.
4. вік конкурсанта не обмежений

Немає коментарів:

Дописати коментар